Les Macrons ehk makroonid


Elades Prantsusmaal ei saa üle ega ümber nendest luksuslikest värvilistest hõrgutistest. Praeguseks leidub neid ka Eestis, kuid proovitutest ükski pole pakkunud maitseelamust. Omades võimalust töötada tunnustatud kondiitriäris, olen muutunud väga valivaks ning pole siiani julgenud makroone ka ise küpsetada.
Mis see markoon siis õigemini on? - Kohe kindlasti ei ole see seotud sarnaselt kõlava makaroniga.
Makroonid kujutavad endast mandlijahust, suhkrust ja munavalgetest küpsetisi, mis on pealt krõbeda koorikuga ja seest mõnusalt pehmed. Praegu on võimalik neid osta kõikvõimalikes värvitoonides ja maitsetega. Kuid selleks, et makrooni looga alustada pean ma tagasi minema eelmise loo juurde ehk Ladurée kondiitriärisse.

On palju erinevaid versioone, kuidas makroonid Prantsusmaale jõudsid ja neist kõige ilusam räägib, et  Catherine de' Medici tuli 1533 aastal Prantsusmaale, et abielluda Henry II'ga. Ta võttis kaasa oma koka, kes küpsetas makroone ning nendest said pikaks ajaks õukonna lemmikmaiustused.

Retsept levis üle Prantsusmaa ja on natukene erinev igas piirkonnas, kuid makroon nagu me seda tänapäeval teame sündis XX sajandi alguses. Päeval, mil Louis Ernest Ladurée teise sugulusastme nõbul Pierre Desfontaines'le tuli mõte võtta kaks makrooni ja need omavahel ganache'ga kokku panna. Nii sündis Ladurée müügihitt.
Praegu müüvad kõikvõimalikes värvi-ja maitsevarjatsioonides makroone paljud kondiirtipoed -  nimekamad ja vähem nimekamad, kuid sellest juba ühes järgmistest lugudest.


* Loo koostamisel on kasutatud kõikvõimsa interneti abi.

0 kommentaari:

Post a Comment