Elades Prantsusmaal ei saa üle ega ümber nendest luksuslikest värvilistest hõrgutistest. Praeguseks leidub neid ka Eestis, kuid proovitutest ükski pole pakkunud maitseelamust. Omades võimalust töötada tunnustatud kondiitriäris, olen muutunud väga valivaks ning pole siiani julgenud makroone ka ise küpsetada.
Mis see markoon siis õigemini on? - Kohe kindlasti ei ole see seotud sarnaselt kõlava makaroniga.
Makroonid kujutavad endast
mandlijahust, suhkrust ja munavalgetest küpsetisi, mis on pealt krõbeda
koorikuga ja seest mõnusalt pehmed. Praegu on võimalik neid osta
kõikvõimalikes värvitoonides ja maitsetega. Kuid selleks, et makrooni
looga alustada pean ma tagasi minema eelmise loo juurde ehk Ladurée
kondiitriärisse.
On palju erinevaid versioone, kuidas makroonid Prantsusmaale jõudsid ja
neist kõige ilusam räägib, et Catherine de' Medici tuli 1533 aastal
Prantsusmaale, et abielluda Henry II'ga. Ta võttis kaasa oma koka, kes
küpsetas makroone ning nendest said pikaks ajaks õukonna
lemmikmaiustused.
Retsept levis üle Prantsusmaa ja on natukene erinev igas piirkonnas, kuid
makroon nagu me seda tänapäeval teame sündis XX sajandi alguses. Päeval, mil Louis Ernest Ladurée teise sugulusastme nõbul Pierre
Desfontaines'le tuli mõte võtta kaks makrooni ja need omavahel ganache'ga
kokku panna. Nii sündis Ladurée müügihitt.
Praegu müüvad kõikvõimalikes värvi-ja maitsevarjatsioonides makroone paljud kondiirtipoed - nimekamad ja vähem nimekamad, kuid sellest juba ühes järgmistest lugudest.
* Loo koostamisel on kasutatud kõikvõimsa interneti abi.
0 kommentaari:
Post a Comment