Tema päritolu on veidi segane, ulatudes tagasi juba 17. sajandisse. Ühed (arvatavasti itaalased) väidavat, et Millefeuille jõudis Prantsusmaale koos Marie Mediciga Itaaliast.
Teised räägivad mehest nimega Feuillet, kes olevat koogi loonud 17. sajandil, kuid temast ei ole tänapäeval mingit märki ajaloo ürikutes.
Feuillet au XVII
Feuillet au XVII
Kolmandad ütlevad, et Millefeuille on loodud François Pierre de La Varenne poolt, kes kirjeldab seda oma 1651 aastal avaldatud raamatus "Cuisinier françois".Hiljem sai retsepti enda kätte Marie-Antoine Carême, kes seda täiustas.Aastal 1867 hakati seda müüma Pariisis kui kondiiter Adolphe Seugnot reklaamtoodet tuues selle paljude peoplauale.
Venelased tegid sellest koogist juttu juba 19. sajandi alguses. Seal oli Millefeuille'st saanud Napoleoni kook ning sümboliseeris venelaste võitu Napoleon I üle 1812. aasta isamaasõjas. Eriti populaarseks sai see 1912a tähtpäeval, kus müüdud kook oli kolmenurkne, meenutades Napoleoni mütsi, kihid sümboliseerisid alistatud prantslaste armeed ja koogi peale laotatud puru, lund, mis aitas venelastel vaenlaste vägesid alistada.
Ka näiteks Inglismaal ja paljudes teistes riikides tuntakse seda kooki Napoleoni nime all, kuid omamata mingisugust seost suure valitsejaga. Nimi olevat tulnud hoopis prantsuse keelsest sõnast napolitain - omadussõna Itaalia linnanimest Naples. Viidates, et kook pärineb just sellest linnast.
Tänapäeval on võimalik seda kooki leida pea igast maailma otsast. Retseptid on küll täiesti erinevad, kuid juured jäävad ikka samaks.
* Loo koostamisel on kasutatud kõikvõimsa interneti abi.
* Foto leitud:mu enda arhiivist aastast 2013
0 kommentaari:
Post a Comment