Kui ma 2012 aasta suvel Saint-Malos ühte kondiitriärisse tööle sain, olin ühtäkki fakti ees, et pean endale kiiremas korras selgeks tegema prantsuse kondiitritoodete nimed, koostisosade erinevused ja kõige sellega kaasaskäiva sõnavara. Oma õpingute käigus avastasin, et vitriinile laotud koogid omavad kõik pikka ajalugu. Ei, ei ole mingi ümmargune kook pralineekreemiga, vaid on üle 100 aastase ajalooga "Paris-Brest".
Kõik sai alguse 1891 aastal, kui ajalehe "Petit Journal" toimetaja ja jalgratta fanaatik Pierre Giffard kirjutas artikli: «La course du Petit Journal – De Paris à Brest et retour : 1200 kilomètres»
("Petit Journal'i võidusõit - Pariisist Bresti ja tagasi: 1200 km") ja ühtasi ka organiseeris selle esimese Paris-Brest-Paris jalgrattavõistluse, et populariseerida jalgrattasporti.
See võistlus oli 1903 aastal alanud Tour de France'i eelkäija.
Kuid mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida.
1910 aastal palus Pierre Giffard oma kallist sõpra Maisons Laffitte'i kondiitrit Louis Durand'i, et too võidusõidust ispireerituna valmistaks koogi, mida osavõtjatele pakkuda.
Härra Durand tegi sõõrja umbes 30-50cm läbimõõduga ratast sümboliseeriva keedutaignast koogi, mille täitis pralineekreemiga ning kaunistas röstitud mandlilaastude ja tuhksuhkruga.
Tänapäeval võib seda kooki leida pea kõikidest saia- ja koogipoodisest.
Millega oleks parem kui mitte Paris-Brest koogiga tähistada 11. juulil Rennes'ist algavat Tour de France'i 8. etappi?
* Loo koostamisel on kasutatud kõikvõimsa interneti abi.
* Foto leitud: http://www.paris-brest.fr/
0 kommentaari:
Post a Comment