Rullbiskviit / Swiss roll / Roll cake / Gâteau roulé


Rullbiskviit on jälle üks neid magustoite, mis tundub nii meeletult keeruline teha olevat, aga tegelikult on "käkitegu".  Mina keerasin seekord kokku 2 käkki, mõlemad põldmarjadega ja kohupiima-vahukoore kreemiga.

Biskviit:
5 toasooja muna
1,5 dl peent suhkrut
5 sl kartulijahu
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
kardemoni

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Vooderda 35x40 ahjupann küpsetuspaberiga ja määri võiga. Nii on kindel, et biskviit paberi küljest lahti tuleb.
Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sega omavahel kokku jahud ja küpsetuspulber ning sõelu väikeste koguste kaupa munavahusse, sega spaatliga ettevaatlikult.
Kalla segu ahjuplaadile, jaga ühtlaselt laiali ja lase keskmisel siinil 8-10 minutit küpseda.
Samal ajal kui biskviit on ahjus, lõika koogisuurune küpsetuspaberi leht ja raputa peale tuhksuhkrut.
Kalluta biskviit taguspidi ettevaatlikult küpsetuspaberile ja keera rulli. Lase täielukult jahtuda.

Kreem:
150g toorjuustu
200g kohupiima
2cl vahukoort
3 spl hapukoort
1 vanillikauna seemned
maitse järgi suhkrut

Täidiseks
terveid põldmarju
 
Vahusta vahukoor, teises kausis vahusta kergelt ülejäänud koostisosad. Sega ettevaatlikult kaks vahtu omavahel kokku.
Rulli jahtunud biskviit ettevaatlikult lahti, kata kreemi ja marjadega ning rulli uuesti kokku sedasi, et liitekoht jääks allapoole. Aseta külmikusse üleöö seisma, et kreem mõnusalt biskviiti imenduks.

Tähelepanekud:
* Mina rullisin biskviidi küpsetuspaberisse, kui nägin ka varjanti, kus rulliti niiskesse köögirätikusse.
* Minul jäi esimese biskviidi pealispind nagu nahk, mis paberi külge kleepus ja lahti ei tahtnud tulla. Teise rulli keerasin sedasi, et põhi jäi väljapoole.
* Kui täidiseks kasutada ainult moosi, võib biskviidi kohe ahjust välja tulles rulli keerata.
* Kui küpsetuspaber biskviiti küljest lahti ei taha tulla, siis aseta paberi peale väheks ajaks niiske käterätik või pintselda paberit külma veega ning katseta siis uuesti.
* Kui koogi servad juhtuvad olema väga kuivad või kõrbenud, lõika nad kohe suurte kääride või noaga maha, sest rullimisel nad nagunii pragunevad ja pudenevad ning võivad isegi koogi välimuse rikkuda.




0 kommentaari:

Post a Comment